Етапи от развитието на организацията

[vc_row][vc_column][vc_message] Този курс е част от “Академията за Бизнес и предприемачество”. Виж повече и се включи тук.[/vc_message][/vc_column][/vc_row]

 

Бързо развиващите се компании често се превръщат в хаотични работни места. Тъй като с растежа на организацията, натоварването на служителите нараства експоненциално, подходите, които са работили в миналото, днес вече не са ефективни. Това води до затрупване на служителите с прекалено много важни и спешни задачи. Някога добрите мениджъри започват да натрупват грешки заедно с увеличаването на задълженията и служители под тях. Системите започват да блокират при повишено натоварване.

Докато растежът е един приятен и удовлетворяващ процес, когато нещата вървят добре, то излязат ли от контрола на мениджърите, това би довело до пълен хаос, които може да бъде силно стресиращ за всички. Голяма част от тези проблеми могат да се окажат и фатални за организацията.

Кривата на Грейнър е полезен инструмент за предвиждане на проблемите, с които организациите се сблъскват, докато се развиват.

След като го разберете, ще можете бързо и лесно да виждате основната причина за много от проблемите, които вероятно ще имате в бързо развиващия се бизнес.

СЪЩНОСТ НА МОДЕЛА

Моделът за растеж на Грейнър описва фазите, през които всяка организации преминава, докато расте. Една фаза се състои от период на относително стабилен растеж, последван от “криза”, която изисква драстична организационна промяна, ако компанията иска да продължи да се развива.

В речниците думата “криза” е определена като “повратна точка“, но за мнозина от нас тя носи негативно значение, асоцииращо се с паника и други неприятни изживявания. Въпреки това ако организацията преминава плавно през всеки етап от развитието си, подготвена е за бъдещото и преживява трансформации, отговарящи на средата, то няма нужда от паника и т.нар. „кризи“ могат да бъдат наречени “преходи“.

small_c_popup.png

ГЛЕДАЙ ВЕДНАГА ИЛИ ЗАПАЗИ ЗА ПО-КЪСНО

Вземи 11 БЕЗПЛАТНИ урока за Excel сега!

дни
часа
мин.
сек.

БИЗНЕС АКАДЕМИЯ 2021

Най-цялостната бизнес програма в България:
4 модула, 18 курса, 12 седмици.  

Добре дошли отново в Training Academy!

Practice Areas

Добре дошли в
Training Academy!

Най-голямата платформа с практически обучения за бизнес, дигитални умения и личностно развитие!