skip to Main Content

Защо Excel е може би най-важната офис програма + 20 умни начина да използваме най-доброто от нея!

Приложението на Excel може да се открие във всички професии по света. Само като чуете Excel, вероятно вече си представяте безкрайни таблици, пълни с важна информация, която е на една ръка разстояние от вас.

С над 1 милиард потребители на Microsoft Офис пакета, можем да твърдим, че Excel е професионален стандарт в световен мащаб.  Но освен това, свойствата и целите, за които се използва, са много повече от тези на останалите програми в пакета Microsoft и днес ще ви го докажем.

В тази статия ще обсъдим 20 умни начина да използвате програмата Excel и най-страхотните ползи от нея.  Ще разберете потенциала на програмата в света на бизнеса и отвъд, в най-обикновени ситуации от живота.

 1. Извършване на калкулации

Ако постоянно ви се налага да извършвате един и същи сметки, не губете време и нерви с обикновения калкулатор на телефона ви.   В Excel можете да създадете напълно персонализиран калкулатор, програмиран с вашите често използвани формули. Така вие просто въвеждате цифрите и получавате отговора на момента.

 

 1. Счетоводство

Бюджетни планове, прогнози, проследяване на разходите, финансови отчети, кредитни калкулатори и други. Excel практически е създаден да отговори на вашите счетоводни нужди. Не е изненадващо, че счетоводството на близо 90% от компаниите използва именно Excel, затова не бива да се съмнявате, че ще свърши задачата си перфектно.

Excel дори съдържа многобройни различни шаблони за електронни таблици, за да направи всички тези процеси много по-лесни.

 

 1. Създаване на диаграми

Независимо какъв вид диаграма искате да си направите – Excel ще ви помогне. Ако ви е нужен начин да представите данни по по-визуален и смилаем начин, способността на Excel да трансформира редове и колони с цифри в красиви графики със сигурност ще се превърне в едно от любимите ви неща за него.

 

 1. Проследяване на инвентар

Едва ли има някой, който да смята проследяването на инвентара за приятна дейност, тъй като отнема много време. За щастие Excel може да помогне на служителите и собствениците на фирми да бъдат организирани, и да знаят какво е състоянието на инвентара, за да не възникват големи проблеми в бъдеще.

 

 1. Календари и графици

В днешно време всеки има натоварен график. Светът ни е забързан и няма какво друго да направим, освен да планираме.

Трябва да съставите календар със съдържание за вашия блог или уебсайт? Или пък план за урока в училище? График  за платения отпуск за вас и всички ваши колеги? Дневен график за вас или вашето семейство?

За какъвто друг вид план, календар или график бихте могли да се сетите, Excel го може.

 

 1. График за настаняване

Организирате голям корпоративен обяд? Винаги едно от главните притеснения са местата – къде ще се настани всеки гост и дали ще му е комфортно. Excel може да ви асистира в съставянето на график за настаняване. Ще можете автоматично да създадете своята таблица и да сте спокойни за събитието си.

 

 1. Лист за планиране на цели

Независимо дали става въпрос за професионални или лични цели, съставянето на подобен списък ще ви помогне да следите прогреса си и ще ви държи съсредоточени.

 

С помощта на инструментите в Excel, вие ще можете да създавате различни работни листове, списъци, дневници и документи за планиране, с помощта на които да се доближите до финалната линия.

 

 1. Създаване на макети

Малко вероятно е да си помислите за Excel, щом става въпрос за дизайн, но вярвате или не, с програмата вие можете да правите различни макети и прототипи. Не са ви нужни редица софтуери, за да свършите работа – можете и с един.

 

 

 1. Списък със задачи

Изхвърлете листа и химикалката. С Excel, вашият списък със задачи може да бъде невероятен. Можете да поставите начална и крайна дата, дали е изпълнена целта и до какъв процент сте в напредъка си.

 

 

 1. Контролен списък

По подобен начин можете да създадете и контролен списък, който ще ви позволи да отметнете нещата, които сте закупили или постигнали (в зависимост от целта на списъка). Може да го използвате за практически всичко – от списък с хранителни стоки до списък със задачи за предстояща маркетингова кампания.

 

 

 1. График за управление на проекти

Вече засегнахме факта, че Excel е страхотен софтуер, когато става дума за създаване на класации и графици. И това силно важи, когато става дума за управление на проекти.

Благодарение на различните опции за табла, вие ще можете да изберете подходящия метод за следене и организиране на екипа, с цел перфектно изпълняване на дадения проект.

 

 

 1. Планиране на времето

Както споменахме по-горе, днес всичко е бързо и динамично, затова и времето ни е по-ценно от всякога. Проследявайки времето си ефективно, вие ще имате огромно предимство пред хората около вас. Да, днес съществуват стотици приложения за следене на времето и планиране, но Excel е оригиналния и все още най-ефективния софтуер в тази сфера. Освен това, вероятно рабoтите с програмата и за други цели, което ще ви осигури удобството да притежавате всичко на едно място.

 

 

 1. Форми

Форми за регистрация, анкети и каквото друго се сещате. Вие можете да персонализирате вашата форма, както желаете. Можете дори да включите различни падащи менюта, така че потребителите да могат да изберат от предварително изготвен списък.

 

 

 1. Въпросници и викторини

Ако ви е нужно да създадете въпросник или тест, Excel отново може да ви е от полза. Въпреки, че Microsoft Word е конкурент в това отношение, ако поработите с функциите на Excel, ще видите някои предимства по отношение на интерактивността на програмата.

 

 

 1. Система за управление на взаимоотношенията с клиентите

Системата за управление на взаимоотношенията с клиентите (позната като CRM) е приложен софтуер, който служи на компаниите да управляват взаимодействията си с настоящи и бъдещи клиенти. Ако се нуждаете от олекотена версия на CRM, можете да го направите в Excel. Така вие ще имате контрол върху цялата система и ще можете да я адаптирате към промени.

 

 

 1. Мейлинг лист

За собствениците на бизнеси, тази функция на Excel е златна мина. Програмата е отлична в сортирането на голям набор от имена и имейл адреси, което я прави отличен елемент към вашата имейл маркетинг стратегия или за разпращане покани по определен повод.

 

 

 1. Архив или исторически дневник

Ако искате да въвеждате къде сте пътували през последните месеци, какви успехи сте постигнали на работа или какъв е вашият прогрес във фитнеса, всичко това можете да направите в Excel. Програмата ще бъде ключа ви към съхраняването и подреждането на тези данни, които след време може да ви потрябват по една или друга причина.

 

 

 1. Облак от думи

Със сигурност сте чували за сайтове и програми, които могат да генерират т.нар. „облаци от думи“, които съдържат най-използваните думи в дадена платформа, сайт и т.н. Excel също го може. Това е един забавен и красив начин да разберете кои думи се използват най-много, което може да ви е полезно на даден етап.

 

 

 1. Изкуство и анимация

Възможностите на Excel достигат дори сферата на изкуството. Много хора използват програмата, за да създават различни видове изкуство – от пикселирани портрети до анимации. Ако ви е нужно набързо да направите анимация за вашия уебсайт, например, Excel може да ви помогне.

 

 

 1. Планер за пътувания

Предстои ви почивка? Уверете се, че всичко е наред и че няма как да забравите нито една малка подробност около нея. Excel притежава удобен шаблон за планиране на пътувания, който можете да използвате, за да сте сигурни, че не изпускате нищо (от непредвидени разходи до информация за авиокомпанията ви).

 

 

Както стана ясно от статията, Excel е изключително мултифункционална програма, която доминира всички останали подобни програми на пазара. Тя е най-стойностната от всички в офис пакета на Microsoft и приложението й се намира във всяка сфера на бизнеса, и живота.

За много хора, Microsoft Excel изглежда твърде сложна и комплексна, и не ги виним, че смятат така. Само вижте колко ползи има от програмата – нормално е да изглежда заплашително за начинаещи. Но Excel е съставена по изключително удобен за потребителя начин.

Това, което вие като потребител трябва да направите, е да отделите времето си „веднъж“, за да видите как се използват всички удобни функции. Но щом научите програмата, ще избиете времето си обратно многократно. Това е единственото, което е нужно от вас – вашето време. Не са нужни нечовешки усилия и жертви, за да научите този софтуер. Важното е да има желание и информираност, по отношение на това с какво ще ви допринесе Excel.

Готови ли сте да учите?

Сега можете да се възползвате от 10-ДНЕВЕН БЕЗПЛАТЕН ДОСТЪП до нашите курсове, посветени на всеки аспект от научаване на програмата Excel!

Тези курсове целят да ви помогнат в работата ви с Excel, така че да ви въведат още през основите и накрая да ви превърнат в специалист. В тях ще откриете инструментите, които ще направят работния процес лесен, бърз и приятен. Ще се запознаете с решенията на множество въпроси, които иначе бихте търсили с дни из интернет, както и с някои трикове и съвети, с които Excel ще ви се стори дори забавен и вълнуващ.

Заявете вашия 10-дневен безплатен достъп тук!

 

Back To Top